Our Blog

Lange-termijn Trading Strategieën

Lange-termijn Trading Strategieën

Als je slechts een paar keer per maand, kwartaal of jaar rendement wilt behalen met een paar posities die (extreem) hoge winsten opleveren, dan ben je waarschijnlijk een swing of position trader. Er zijn veel strategieën die geschikt zijn voor traden op de langere termijn, maar in deze gids gaan we ons concentreren op twee van de meest voorkomende: position trading en swingtrading.

Aan bod in dit artikel komen: de verschillen tussen swing en position trading, de voor- en nadelen van beide tradingstijlen en hoe je deze stijlen het beste uitvoeren kunt. 

Wat is Position Trading?

Position trading is een strategie waarbij slechts een klein aantal posities wordt geopend, met als doel op lange termijn mooie winsten te behalen. Het vormt in wezen de basis van traditioneel beleggen, maar wordt ook door veel leverage traders gebruikt om flinke winst te genereren door ‘’trends mee te pakken’’.

Naam:

Position trading

Timeframe:

Medium tot lange termijn

Baseerd het nemen van trades op:

Fundamentele analyse

Vereist:

Geduld, emoties onder controle

Een gebruikelijke trade met deze strategie zou zijn om aandelen te kopen in een bedrijf waarvan je denkt dat het de komende maanden en jaren zal groeien. Je zou lange tijd geen winst uit de investering kunnen halen en zou zo een lange termijn rendement van 10% of meer kunnen nastreven. Jagen op zulke brede winstmarges kan betekenen dat je meer risico neemt bij elke positie omdat het vaak aardig lang duurt voordat een asset dergelijke winst laat zien.

Leverage traders kunnen natuurlijk short gaan op assets als onderdeel van hun position trading strategie. Om dit te doen, moet je echter een activa vinden waarvan je denkt dat het over een lange periode in waarde zal dalen.

Als je leverage gebruikt als onderdeel van je trading strategie, dan kan je overwegen om Quarterly Forwards te gebruiken. Op die manier hoeft je geen dagelijkse overnight fees te betalen.

Daarnaast moet je er natuurlijk ook altijd voor zorgen dat je voldoende marge op je account hebt staan om eventuele ongunstige bewegingen op jouw gekozen activa te kunnen dekken. Wanneer je posities namelijk zo lang openhoudt, is de kans op enige negatieve price action aanzienlijk.

Hoe Vinden Position Traders de Juiste Kansen?

Als je position trading overweegt, moet je setups herkennen die over een lange periode veel winstpotentieel bieden. De meeste position traders zullen dit doen met behulp van fundamentele analyse, waarbij ze de feiten en cijfers rond elke markt onderzoeken om ondergewaardeerde activa te vinden. In onze blog post Fundamentele Analyse gaan we hier dieper op in. 

Zelfs als je een degelijke setup te pakken hebt, kan het enige tijd duren voordat die activa winst gaat opleveren. Uiteraard heb je tot het moment dat je de positie sluit nog te maken met price action en dus prijsschommelingen. Om deze reden moet je als position trader een koel karakter en veel geduld kunnen hebben.

Position Trading versus Trend Trading

Een populair alternatief voor position trading is trend trading. In plaats van te zoeken naar ondergewaardeerde activa, proberen trend traders significante marktbewegingen te identificeren terwijl deze zich vormen en vervolgens de resulterende trend te 'riden' zolang deze duurt.

In plaats van zich te concentreren op fundamentele zaken, gebruikt men bij trend trading technische analyse om de hogere toppen of lagere dieptepunten te ontdekken die een nieuwe trend aangeven. Je kunt kijken naar trends op de korte termijn, maar ook naar kansen op de lange termijn. 

Wat is Swing Trading?

Swing trading is een strategie die probeert te profiteren van de schommelingen die optreden binnen bredere marktbewegingen. Swing traders traden doorgaans vaker dan position traders en houden posities vaak aan voor kortere periodes van een paar dagen tot enkele weken.

Naam:

Swing trading

Timeframe:

Medium termijn

Baseerd het nemen van trades op:

Met name technische analyse

Vereist:

Kennis van indicators

Bij swing trading streeft je er als trader naar om te profiteren van een klein deel van een langere trend binnen een bepaalde markt. Zelfs binnen sterke bull- of bearbewegingen, zien de meeste activa substantiële price action tegen de heersende trend in. Swing traders proberen die prijsactie te gebruiken om een gezond rendement te behalen.

Voorbeeld: Stel dat de FTSE 100 gedurende meerdere kwartalen op een bullrun van 6,000 naar 6,400 gaat. Op een kaart zou deze beweging er bijna nooit uitzien als een rechte lijn. Er kunnen zelfs dagen of zelfs weken van negatieve price action zijn als kopers en verkopers strijden om controle over de koersrichting.

Swing traders proberen deze kleinere marktbewegingen te traden. Ze proberen een activa te kopen of verkopen aan het begin van een minitrend (of 'swing') en houden hun positie open totdat deze eindigt.

Hoe Vinden Swing Traders de Juiste Kansen?

Net als trend trading, omvat swing trading meestal het gebruik van technische indicatoren om te beslissen wanneer posities gunstige entry- en exitpoints hebben. Een veelgebruikte techniek is het identificeren van support en resistance areas, die doorgaans reversals van de prijsrichting zien.

In onze uitgebreide Swing Trading Mastery Cursus gaan wij dieper in op de facetten van het swing trading en position trading. Daarnaast kun je in onze technische analyse gids meer te weten komen over het op deze manier vinden van profitable setups en trades. 

Veelgestelde Vragen over Swing Trading en Position Trading

Wij krijgen via onze Discord community geregeld vragen binnen omtrent swing- en position trading. Omdat wij de content op onze website het liefste zo uitgebreid en volledig mogelijk willen hebben, zullen wij de meest veelgestelde vragen hieronder beantwoorden.

Is swing trading winstgevend?

Dit is voor iedere trader anders. Er zijn swing traders die consistent winstgevend zijn, maar er zijn ook swing traders die af en toe een verlies hebben.

Wat is de beste swing trading strategie?

De meeste professionele swing traders beweren dat Fibonacci retracements, support en resistance triggers en de MACD crossovers de beste swing trading strategieën zijn. 

Wat is de betekenis van swing trading?

Swing trading omvat het openen van posities die een paar dagen, weken of zelfs maanden duren om te profiteren van een verwachte prijsbeweging.

Wat is position trading?

Bij position trading open je als trader een positie voor de lange termijn in de verwachting dat deze in waarde zal stijgen. Dit type trader houdt zich minder bezig met kortetermijnfluctuaties in prijs en het nieuws van de dag, tenzij deze de langetermijnvisie van de trader op de positie doen veranderen.

Position traders kunnen worden gezien als het tegenovergestelde van day traders. Ze traden niet actief en de meesten plaatsen minder dan 10 transacties per een jaar.

Hoe kan ik winstgevend zijn met position trading?

Position traders zijn per definitie trendvolgers. Hun kernovertuiging is dat als een trend eenmaal begint, deze waarschijnlijk nog een tijdje zal aanhouden.

Betaal ik hogere kosten bij position trading?

Wanneer position traders geen gebruik maken van Quarterly Forwards zullen zij aanzienlijk hogere overnight fees betalen vergeleken met day traders.