Our Blog

Wat is Dollar-Cost Averaging en Hoe Pas Je Dit Toe?

Wat is Dollar-Cost Averaging en Hoe Pas Je Dit Toe?

In deze Dollar-Cost Averaging beleggingsstrategie gids gaan we dieper in op Dollar-Cost Averaging of DCA in het kort. Dollar-Cost Averaging is namelijk een slimme beleggingsstrategie die je juist nu tijdens deze bear market kunt toepassen om effectief en relatief goedkoop je beleggingsportefeuille op te bouwen. 

Wat is Dollar-Cost Averaging?

Dollar-Cost Averaging is een beleggingsstrategie waarmee een belegger een bepaald bedrag aan assets periodiek bijkoopt in plaats van in één keer één grote investering te doen. Door dit te doen, voorkomen deze beleggers dat ze de markt verkeerd timen. Het is uiteraard niet leuk om een grote investering te doen en deze vliegensvlug in waarde te zien dalen doordat je op het verkeerde moment hebt ingekocht. Dit risico wordt het timing risk genoemd en wordt vermeden door gebruik te maken van Dollar-Cost Averaging.

Value Averaging (VA) als Alternatieve Methode

Beleggers gebruiken Dollar-Cost Averaging dus om hun portfolio geleidelijk aan in waarde te doen stijgen en nemen minder risico doordat zij mondjesmaat steeds assets bijkopen. De tegenhanger van Dollar-Cost Averaging is Value Averaging (VA). Bij deze beleggingsstrategie doen beleggers investeringen gebaseerd op de totale omvang van hun portfolio. 

Dollar-Cost Averaging Tijdens een Bear Market

Sommige beleggers leggen maandelijks een bedrag in, in hun trading account en andere op wekelijkse basis of per kwartaal. Dollar-Cost Averaging is een goede beleggingsstrategie voor investeerders met een wat lagere risicotolerantie, zeker nu tijdens deze bear market. 

Je hoeft namelijk niet langs de zijlijn te blijven wachten en wachten tot aandelen- en crypto prijzen nog verder dalen. Wellicht gebeurt dit namelijk niet en loop je nu mooie kansen mis. Het is dus zeker tijdens een bear market verstandiger om periodieke extra investeringen te doen in je portfolio zodat deze blijft groeien.

Uiteraard is het wel van belang dat je genoeg kapitaal hebt om dit soort periodieke investeringen in je portfolio te doen. Cash is namelijk koning in een bear market, juist voor de beleggers die aan Dollar-Cost Averaging en Value Averaging doen. 

Dollar-Cost Averaging of Value Averaging Toepassen?

Bij het toepassen van Dollar-Cost Averaging koop je voor een vast bedrag aan assets periodiek bij. Je krijgt voor je investering iedere keer meer of minder assets omdat de prijs iedere keer verschilt. Value Averaging beleggers kopen meer assets bij wanneer de prijzen lager zijn. Dit verwacht ik dat nu zeker op de cryptomarkt aan de gang is en er zijn hier op dit moment dan ook mooie kansen. 

Het is dus niet aan te raden nog te blijven wachten op nog lagere prijzen, maar in plaats hiervan, te beginnen met Dollar-Cost Averaging of Value Averaging om je portfolio uit te breiden. 

Immers verdien je met geld op de bank niets en kost dit feitelijk geld omdat je te maken hebt met inflatie en je geld jaarlijks minder waard wordt doordat je koopkracht afneemt. Je doet er dus goed aan om wel altijd genoeg geld op de bank te hebben staan om Dollar-Cost Averaging toe te kunnen passen dus daarom geldt tijdens een bear market dat cash altijd king is. 

Veel beleggers stoppen met Dollar-Cost Averaging na een flinke daling (zoals recentelijk heeft plaatsgevonden). Dit is eigenlijk heel zonde want hierdoor lopen deze beleggers juist het hele mooie van Dollar-Cost Averaging mis, namelijk het kopen van meer assets tijdens een bear market. Mijn advies is dan ook om juist nu Dollar-Cost Averaging te gaan toepassen om juist gebruik te maken van de al aanzienlijk lagere prijzen.