Our Blog

Take Profits en Stop Losses - Trading Voor Beginners

Take Profits en Stop Losses

In plaats van je trades de hele dag in de gaten houden en handmatig posities openen en sluiten, kun je dit ook doen aan de hand van take-profit en stop-loss exit orders. Dit is een uitstekende manier om je trading te automatiseren en je emoties onder controle te houden. 

In dit artikel gaan we bespreken hoe je take-profits en stop-losses optimaal gebruiken kunt en hiermee je day- of swingtrading naar een hoger niveau tillen.

Exit Orders

In principe zijn dit type exit orders vergelijkbaar met entry orders. Echter werkt het nu zo dat je deze gebruikt om je broker automatisch te vertellen wanneer een bepaalde positie gesloten moet worden. Net als bij entry orders, kun je exit orders zowel als stops als als limits gebruiken. 

Limits worden doorgaans ‘’take-profit orders’’ genoemd en stops ‘’stop-loss orders’’. De benamingen geven eigenlijk al goed aan wat ieder exit order type doet: je gebruikt limits om een bepaalde winst in te boeken en stops om je mogelijke verliezen te beperken. 

Wat zijn take-profits?

Take-profit orders zijn exit orders die je kunt instellen om een positie automatisch te sluiten wanneer deze een bepaalde prijs bereikt heeft. Dit ordertype kan je helpen gedisciplineerd met je trading strategie om te gaan in plaats van gretig te worden en winst na te jagen.

Voorbeeld: stel dat je aandeel ABC koopt voor $100. Je bent van plan deze weer van de hand te doen wanneer deze $103 waard wordt, waarmee je $3 (zonder hefboomwerking) winst boekt. Door een take-profit order in te stellen op $103, sluit je broker automatisch de positie op het moment dat de koers van het aandeel $103 aanraakt. Hierdoor kun je dus in de tussentijd wat anders gaan doen en hoef je niet ‘’bij de trade te blijven’’. 

Wat zijn stop-losses?

Stop-losses zijn exit orders die je kunt instellen om een positie automatisch te sluiten als deze een bepaalde prijs bereikt die slechter is dan de huidige prijs van de onderliggende activa. Met stop-loss orders kun je je verliezen inperken in het geval dat de koers van een asset de ongewenste richting op gaat.

Voorbeeld: laten we doorgaan met ons eerder gebruikte voorbeeld met aandeel ABC. Je wilt graag winst maken met het aandeel, maar je bent bang dat er een reversal zal plaatsvinden en dat het aandeel de andere kant op zal gaan traden.  Dit keer stel je een stop-loss in op $98 om je verlies tot $2 te beperken. 

Soorten stop-loss orders

Er zijn in principe 3 soorten stop-loss orders: standaard, guaranteed en trailing. Bij sommige brokers heb je als trader toegang tot geavanceerde stop-loss orders, maar in dit artikel houden we het even bij deze drie basissoorten. 

Gegarandeerde stops voorkomen dat dit gebeurt. Je betaalt een kleine premie die ervoor zorgt dat je stop wordt geactiveerd op het exacte prijsniveau dat je hebt opgegeven, zelfs als de koers gaps vertoont.

Net als bij standaardstops, stel je een trailing stop in op een bepaald aantal punten van de huidige prijs van je asset. Als de koers dan vervolgens in je geanticipeerde richting beweegt, beweegt je trailing stop mee. Het is dus nog steeds hetzelfde aantal punten onder (of boven, als je short gegaan bent) de huidige prijs. Als de markt zich dan tegen je beweegt, blijft de stop staan.

Als de koers ineens omkeert, wordt je stop geactiveerd, waardoor je positie wordt gesloten en eventuele winst die je hebt gemaakt, wordt beschermd.

Andere ordertypes

Zoals we eerder in dit artikel al even kort besproken hebben, zijn er nog meerdere, veelal geavanceerdere ordertypes. Deze ordertypes worden voornamelijk door ervaren daytraders gebruikt. 

Once Cancels Other Orders (OCO)

One-cancels-other orders (OCO's) stellen je in staat om twee orders tegelijkertijd te plaatsen. Als één van die orders wordt geactiveerd, wordt de andere automatisch geannuleerd.

Dit is met name handig bij het instellen van zowel een stop-loss als een take-profit op een open positie. Als een van die orders wordt geactiveerd, wordt de andere geannuleerd, zodat je niet per ongeluk een andere transactie kunt openen. Je kunt ook OCO's gebruiken bij het openen van een nieuwe positie.

If-done Orders

If-done-orders zijn in wezen orders die uit twee stappen bestaan, waarbij de tweede order pas wordt aangemaakt nadat de eerste is geactiveerd.

Ze worden meestal gebruikt om een ​​entry-order te maken waaraan al een exit-order is gekoppeld. Als je entry-order wordt geactiveerd, wordt er automatisch ook een stop-loss of take-profit (of beide) aangemaakt.

If-dones bieden je meer flexibiliteit en gemoedsrust. Je hoeft de markten namelijk niet 24 uur per dag in de gaten te houden om je positie te beschermen en kunt meerdere mogelijke uitkomsten dekken om het beste resultaat voor je positie te garanderen.

Veelgestelde Vragen over Take-Profits en Stop-Losses

Take-profits en stop-losses worden vrijwel door iedere professionele daytrader gebruikt om risico’s in te dekken en emoties tijdens het traden onder controle te houden. Aangezien wij regelmatig vragen binnenkrijgen omtrent het gebruik van take-profits en stop-losses en wij onze gidsen zo uitgebreid mogelijk willen hebben, zullen wij de meest veelgestelde vragen over take-profits en stop-losses hieronder beantwoorden.

Waar moet ik een stop-loss plaatsen?

Doorgaans plaatsen professionele daytraders deze zo rond de 2 tot 3% onder de huidige aankoopprijs. 

Wanneer moet ik een stop-loss instellen?

Wij raden aan bij iedere positie die je opent een stop-loss in te stellen. 

Wat is een stop-loss order crypto?

Een stop-loss order werkt bij crypto trading hetzelfde als tijdens het handelen in aandelen en andere activa.

Wat is de betekenis van stop-loss order?

Een stop-loss order is een order die bij een broker geplaatst wordt om een activa te kopen of te verkopen zodra de activa een bepaalde prijs bereikt.

Kan ik een stop-loss order wijzigen?

Ja, je kunt een stop-loss order in de meeste gevallen wijzigen terwijl de positie nog open is.