Our Blog

Hoe stel je een trading plan samen? - Trading voor Beginners

Hoe stel je een trading plan samen?

Het hebben van een strak trading plan of handelsplan is ontzettend belangrijk wanneer je een succesvolle, consistent winstgevende trader wilt worden. Zonder duidelijk plan van aanpak heb je geen houvast of structuur in je trades. 

In dit artikel ga je leren waarom het hebben van een trading plan belangrijk is, hoe je er eentje opstelt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je je er ook daadwerkelijk aan gaat houden. 

Waarom een ​​strak handelsplan belangrijk is 

De meest succesvolle traders hebben allemaal een trading plan en vaste strategie die zij hanteren. Met een strak trading plan of handelsplan kun je niet gegarandeerd winstgevend traden, maar een goed plan van aanpak kan wel de basis bieden voor succesvol traden.

Met een duidelijk handelsplan zal het veel makkelijker zijn om gefocust te blijven op je trading targets. Wanneer de koersen erg volatiel zijn, wil je niet enkel op je oordeel van dat moment kunnen vertrouwen. 

Een solide handelsplan vertelt je precies wat je moet doen zodat je gedisciplineerd en consistent kunt blijven en tegelijkertijd je mogelijke verliezen onder controle kunt houden.

Tip: Een trading plan is nutteloos tenzij je het daadwerkelijk altijd keurig uitvoert. Veel traders maken de fout om veel tijd te investeren in het creëren van een strategie, maar zich hier vervolgens niet meer aan te houden wanneer deze een paar keer niet heeft gewerkt.

Hoe stel je een goed trading plan op?

Een goed trading plan opstellen doe je in een aantal stappen. Welke stappen dit precies zijn, zullen wij je hieronder haarfijn uitleggen.

1. Evalueer jezelf

Om een ​​handelsplan op te stellen, moet je eerst een stapje terug doen en je trading ervaring, targets en minpunten grondig evalueren. Je wilt immers dat je trading plan zo goed mogelijk op jou persoonlijk is afgestemd.

Expertise

Begin met het beoordelen van je trading kennis. Als je bijvoorbeeld een totale beginner bent, zijn geavanceerde optiestrategieën misschien geen goede plek om te beginnen. In plaats daarvan zou je eerder de QQQ of SPY kunnen traden, zoals Kevin ook aangeeft in deze video

Heb je al wel enige trading ervaring? Dan is het een goed idee om vast te stellen met welke activa je het meest vertrouwd bent en te overwegen een handvol assets te kiezen waarop je je vanaf het begin wilt concentreren. Om deze reden maken wij bij de trading academy altijd gebruik van een kleine, maar zeer effectieve watchlist

Naarmate je zelfvertrouwen qua trading groeit, kun je altijd je trading plan bijstellen.

Doelen

Waarom handel je? Als het antwoord gewoon ‘geld verdienen’ is, dan heb je hier misschien nog niet goed genoeg over nagedacht.

Misschien wil je een extra pensioen opbouwen, een nieuwe carrière beginnen of meer tijd vrijmaken om met vrienden en familie door te brengen. Wat je einddoel met trading ook is, zorg ervoor dat je je trading plan opstelt met deze motivatie in gedachten.

Een van de beste manieren om dit te doen, is door bij je einddoel te beginnen en achteruit te werken. Bedenk waar je over tien jaar wilt zijn en stel tien jaarlijkse mijlpalen vast die je daar stap voor stap zullen brengen.

Je sterke en zwakke punten

Idealiter wil je dat je handelsplan aansluit op zowel je sterke als zwakke punten. Een van je zwakke punt kan bijvoorbeeld zijn dat je altijd al je openstaande posities in de gaten houdt en hier emotioneel van wordt. Dit zwakke punt kun je bijvoorbeeld al tegen gaan door price notifications, stop-losses en take-profits te gebruiken. 

Naarmate je als trader vordert, leer je meer over je eigen sterke en zwakke punten. Zorg er dus voor dat je je trading plan regelmatig opnieuw bekijkt en bijwerkt. Wanneer je ons Mastery Traject volgt, kan je persoonlijke mentor je hier ook bij helpen. 

2. Bepaal je trading stijl

Wanneer je eenmaal je trading expertise, doelen, sterke en zwakke punten voor jezelf op een rijtje hebt, is de volgende stap het bepalen van een trading stijl. 

Als je graag je vermogen wilt doen groeien door te beleggen op de medium of lange termijn en niet elke dag te veel tijd wilt besteden aan het openen en sluiten van posities, kan bijvoorbeeld swing trading goed bij je passen. 

Ben je echter van plan om fulltime te gaan traden? Dan is day trading waarschijnlijk meer voor jou weggelegd. Met day trading probeer je iedere dag een paar procent winst te maken. Deze procenten gaan zeer snel optellen door het compounding effect. De enige vereiste is in dit geval wel dat je iedere dag of een paar dagen in de week een uur of twee besteedt aan het traden. 

Wil je meer te weten komen over verschillende trading stijlen? Bekijk dan onze verschillende cursussen

3. Een trading strategie opstellen

Wanneer je eenmaal jezelf geëvalueerd hebt en je trading stijl bepaald hebt, is het tijd om een trading strategie op te gaan stellen die je zult gaan hanteren. Een goede trading strategie moet in ieder geval het volgende omvatten:

Kansen vinden

De meeste traders vinden hun kansen met behulp van technische of fundamentele analyse, of een combinatie van beide. Eventueel kun je technische indicators gebruiken om dit proces te vereenvoudigen. 

Trade Risk/Reward ratio’s

Het nauwkeurig bepalen van je risicotolerantie is niet eenvoudig. Een solide uitgangspunt is om te overwegen hoeveel je in totaal kunt verliezen per trade. Doorgaans gaan wij uit van zo’n 1 tot 2 procent van je trading account balans. Deze risico-eenheden noemen wij risk units. Mocht je meer over risico management te weten willen komen, raden wij aan de cursuspagina te bezoeken.

Tip: Succesvolle traders openen niet noodzakelijkerwijs meer winnende posities dan verliezende posities. In plaats daarvan beheren ze verliezende transacties om ervoor te zorgen dat de winnende posities winstgevend blijven en de verliezen te dekken.

Timing

Timing is erg belangrijk bij zowel het daytraden als swingtraden. Je wilt namelijk de markt goed kunnen timen zodat je de beste prijs krijgt en de meeste kans hebt op winst.

Naast ervoor te zorgen dat de door jou gekozen markten open zijn wanneer je van plan bent te traden, is het een goed idee om te onderzoeken wanneer deze het meest volatiel kunnen zijn. Volatiliteit piekt vaak aan het begin of einde van een sessie, evenals wanneer economische rapporten worden gepubliceerd.

Het is uiteraard van belang dat je altijd je grafieken op het juiste timeframe instelt. Je wilt natuurlijk niet constant van tijdframe wisselen en hierdoor kansen missen. Overweeg een 'basis'-grafiek te kiezen die je in de eerste plaats gebruikt, met twee andere waarnaar je kunt switchen wanneer je trends wilt bevestigen. 

4. Blijf op de details letten

De laatste stap bij het maken van een succesvol handelsplan is om zoveel mogelijk details toe te voegen. Bepaal bijvoorbeeld precies voor jezelf welke assets je wilt gaan traden en wanneer. Bepaal hoeveel kapitaal je aan elke positie wilt toewijzen en waar je je stop-losses en take-profits wilt instellen. 

Een checklist kan een handig hulpmiddel zijn om in de praktijk te gebruiken. Het helpt je namelijk om je aan je plan te houden. Idealiter zou jouw checklist elke stap moeten bevatten bij het vinden van kansen en het openen en managen van posities.

Ben je Trade Academy student? Dan zal je persoonlijke mentor je helpen een succesvol trading plan op te stellen. 

Wanneer je nog geen lid bent van Trade Academy, dan kun je een discovery call inplannen om te kijken of trading wat voor jou is. 

5. Een positie openen

Heb je eenmaal een trading plan opgesteld? Doe dan voordat je een positie opent altijd het volgende: 

Overweeg ten slotte om een ​​trading dagboek bij te houden. Hierdoor kun je precies zien hoe je met je trading vordert. Ook dit helpt je met sterke en zwakke punten identificeren, fouten elimineren en je trading skills verbeteren.

Een handelsdagboek kan je ook helpen om te zien of je consequent handelt. Als je ervoor kunt zorgen dat je consistent bent met je strategie, dan kun je zien waar het fout gaat en waar nodig aanpassen.

Veelgestelde Vragen over een trading plan opstellen

Wat is een trading plan?

Een trading plan is een systematische methode voor het day- en swingtraden waarbij rekening wordt gehouden met een aantal zaken waaronder tijd, risico en de doelstellingen van de trader. 

Een trading plan schetst hoe een trader profitabele posities zal vinden en uitvoeren, inclusief onder welke voorwaarden hij of zij zal kopen en verkopen, hoe groot de positie zal zijn, hoe de posities gemanaged zullen worden, welke assets kunnen worden verhandeld en wanneer te traden en wanneer niet.

Is een trading plan hetzelfde als een businessplan?

Nee, een trading plan is niet hetzelfde als een businessplan. Een businessplan stel je op wanneer je een eigen bedrijf wilt oprichten. Een trading plan stel je samen wanneer je wilt gaan traden. 

Kan ik met een trading plan crypto traden?

Ja, je kunt een trading plan gebruiken om allerlei soorten activa te traden, waaronder ook cryptocurrencies.

Hebben jullie een trading plan template beschikbaar?

Ja, voor onze studenten hebben wij een trading plan template beschikbaar die zij samen met hun persoonlijke mentor kunnen invullen.

Kan ik zonder trading plan traden?

Hoewel het mogelijk is om te traden zonder trading plan, raden wij dit ten zeerste af.