Our Blog

De Huidige Inflatie en het Effect Hiervan op de Globale Economie

De huidige Inflatie en het effect hiervan op de globale economie

In de Verenigde Staten is de huidige inflatie op het hoogste punt in 41 jaar. Deze is namelijk een niet al te lage 8,6%. In Nederland is het nog erger: prijzen zijn gemiddeld 10,2% hoger dan een jaar geleden. Hierdoor kunnen mensen minder goed geld aan de kant zetten en dus al helemaal geen kapitaal vergaren omdat zij geen of een te laag vrij besteedbaar inkomen hebben.

Dit is natuurlijk zorgelijk, omdat de COVID-19 pandemie nog niet voorbij is en de globale supply-chains nog steeds moeizaam verlopen. Hierdoor kunnen wij enkel verwachten dat het de komende tijd alleen nog maar erger zal worden. Al helemaal om het feit dat we te maken hebben met geopolitieke spanningen of zeg gerust oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Door deze oorlog zijn ook nog eens de voedselprijzen en gas- en energieprijzen enorm gestegen. 

Enorme Stijging Huizenprijzen

Het zal degene die graag een woning willen aanschaffen in Nederland niet ontgaan zijn dat de huizenprijzen de pan uit rijzen. Gemiddeld zijn koopwoningen 18,8% duurder dan een jaar geleden, een erg hoge inflatie waardoor normale personen en gezinnen bijna geen koopwoning kunnen krijgen. 

Rente Verhoging FED

Hier komt bij dat de FED onlangs besloten heeft het lenen van geld duurder te maken met 0,75%. Dit zorgt ervoor dat het duurder wordt voor bedrijven om geld te lenen. Dit heeft wereldwijde impact op de groei van bedrijven, het reilen en zeilen van overheden en uiteindelijk de consument. 

We zien dan ook dat als gevolg veel bedrijven mensen gedwongen moeten ontslaan omdat zij spreekwoordelijk anders het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Wereldwijd dalen aandelen van bedrijven hierdoor in een rap tempo en trekken de meeste beleggers tegoeden uit hun portefeuilles omdat zij cash nodig zullen hebben om de komende tijd te overleven. Andere beleggers liquideren juist nu al hun posities, in de hoop op een later moment goedkoper te kunnen inkopen en hierdoor juist voordeel te behalen uit de situatie.

Zal de inflatie nog verder stijgen dit jaar of juist dalen?

Deze zal blijven stijgen. Dit heeft te maken met de Consumer Price Index, oftewel de CPI. De CPI is een meting van het gewogen gemiddelde van de prijzen van een aantal goederen en diensten die voornamelijk bestaan uit consumenten benodigdheden. Denk bijvoorbeeld aan transport, voedsel en medische zorg. 

Met de huidige globale situatie is het nu zo dat de Producer Price Index, wat op haar beurt een voorloper is van de CPI, en meet wat het de producenten kost om goederen en diensten aan te bieden aan consumenten, slecht gesteld is en het vooruitzicht ook niet al te best is. De verstoorde globale supply chains lijken zich nog lang niet te herstellen. 

Wat is nu wijsheid? - Ons Advies

Een goede vraag die je jezelf dient te stellen is: hoe pak ik dit aan? Uiteindelijk zijn we namelijk allemaal consumenten, of we dit nu willen of niet. Zolang je nog genoeg geld op je bankrekening hebt, lijkt er in eerste instantie niets aan de hand. Maar wat als wellicht ook je baan op de tocht komt te staan omdat je werkgever op kosten moet gaan besparen? Hoe zit het met je equity trading? Is het handig om nog wel door te traden in een dalende markt of juist even wat op te nemen en wat cash opzij te hebben? 

Zoals wij al eerder hebben besproken in andere blogposts en video’s is het nu zorgvuldig omgaan met geld van uiterst belang. Geef dus de komende tijd vooral geen onnodig geld uit, trade voorzichtiger en begin misschien een side hustle. 

Zou jij graag tips en tricks willen ontvangen over hoe jij juist je voordeel kan halen tijdens situaties zoals deze en bijvoorbeeld geld willen leren verdienen tijdens een dalende markt?

Boek dan geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek met mij of een van mijn teamleden. We zullen dan samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en bespreken wat de eventuele mogelijkheden zijn.