Our Blog

De Financiële Markten - Een Korte Introductie

De Financiële Markten - Een Korte Introductie

Welkom bij de Trade Academy! Laten we voor het gemak bij het begin beginnen - Wat de financiële markten precies zijn. In deze blog post gaan we de belangrijkste basisconcepten doornemen, waaronder de verschillende activaklassen, hoe koersen tot standkomen, wie er handelen op de beurs, wat volatiliteit is en wat liquiditeit is. 

Wat zijn financiële markten?

Financiële markten zijn de manier waarop individuele beleggers, traders en bedrijven activa kopen en verkopen. Onder activa verstaan we aandelen, ETF’s, indices, valuta's, grondstoffen, cryptocurrencies en meer.

Mensen handelen al honderden jaren op financiële markten. Deze financiële markten zijn ontstaan ​​uit een praktische behoefte: mensen helpen efficiënter dingen te kopen en verkopen, en bedrijven helpen die geld nodig hebben om het snel op te halen.

In de loop der jaren zijn de financiële markten groter en sneller gegroeid. Ook hebben meer mensen dan ooit tevoren nu toegang tot de beurs. Ooit was de handel in aandelen en andere activa voorbehouden aan grote banken, financiële instellingen en zeer rijke individuen. Maar nu, door de komst van internet brokers niet meer.

Activaklassen - Wat kun je allemaal traden?

Traders van over de gehele wereld hebben tegenwoordig toegang tot een ongelooflijke reeks aan verschillende markten. Je kunt vandaag de dag werkelijk waar speculeren op allerlei markten en evenementen zoals veranderingen in rentetarieven, werkloosheidsgetallen, import-exportdata en meer. Er zijn echter een handvol activaklassen waar wij ons bij de Trade Academy het meeste op focussen:

Wat beïnvloedt de markten en aandelenkoersen?

Elke activa heeft zijn eigen unieke factoren die de prijs beïnvloeden, maar de prijs van elke markt wordt in de eerste plaats bepaald door het fundamentele principe van vraag en aanbod.

Aanbod

Aanbod is hoeveel van een bepaalde activa beschikbaar is voor aankoop. Als veel mensen iets willen kopen maar het aanbod beperkt is, zal de prijs stijgen. Als het aanbod vervolgens stijgt (maar de vraag niet of gelijk blijft), zal de prijs meestal dalen.

Vraag

De vraag is hoeveel mensen een bepaalde activa willen kopen. Als de vraag naar een activa of op z’n Engels asset laag is maar het aanbod hoog, zal de prijs dalen. Als de vraag dan stijgt (maar het aanbod niet), zal de prijs meestal stijgen.

Veel verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat het aanbod van een activa fluctueert. Een grote aandeelhouder van een bedrijf kan bijvoorbeeld besluiten zijn aandelen te verkopen, waardoor de markt wordt overspoeld met aandelen en de prijs hiervan daalt. 

Aan de vraagzijde zijn er enkele belangrijke factoren om op te letten:

Wie handelen er op de financiële markten?

Er is een breed scala aan mensen en bedrijven dat actief of passief handelt op de financiële markten. Wij maken bij Trade Academy als professionele traders onderscheid tussen insitutionele beleggers, brokers, banken en particuliere beleggers (retail traders). 

Institutionele beleggers

Pensioenfondsen, vermogensbeheerders en aanbieders van onderlinge fondsen nemen deel aan financiële markten om winst te maken voor zowel zichzelf als hun cliënten.

Brokers

Brokers plaatsen orders namens hun klanten, meestal particuliere beleggers en traders.

Banken

Banken treden meestal op als brokers voor andere bedrijven zoals beleggingsfondsen. Sommige banken nemen echter ook namens zichzelf deel aan de financiële markten.

Particuliere beleggers

Day traders en particuliere beleggers kunnen deelnemen aan de financiële markten door te beleggen in fondsen, aandelen te kopen of actief op de markten te handelen en speculeren. 

Voordat we elke activaklasse in meer detail gaan bekijken, zijn er enkele belangrijke concepten die ten grondslag liggen aan hoe de financiële markten werken: de bulls en bears, volatiliteit en liquiditeit.

Bulls versus Bears

De financiële markten worden vaak voorgesteld als een strijd tussen stieren en beren (bulls and bears). Bulls zijn marktparticipanten met een positieve kijk op een asset. Beren of op z’n Engels bears, zijn het tegenovergestelde en hebben juist een negatief vooruitzicht op een bepaalde activa omdat ze geloven dat het te duur is.

Als er meer bulls zijn dan bears op een markt, zullen veel mensen proberen te kopen. De vraag is dus groot en kan groter zijn dan het aanbod. Dit veroorzaakt een zogenoemde bull market, waarbij de prijzen stijgen naar nieuwe hoogtepunten.

Aan de andere kant, als er meer bears zijn dan bulls, zullen veel mensen proberen hun activa te verkopen. Dit zorgt voor een een groot aanbod en en te kleine vraag, wat leidt tot een bear market, met lagere prijzen.

Wat is volatiliteit?

Volatiliteit is hoeveel de prijs van een activa gedurende een bepaalde periode op en neer zal schommelen. Bulls en bears hebben zelden totale controle over een bepaalde markt of activa. In plaats daarvan zal de prijs schommelen als de ene groep het overneemt van de andere.

Wanneer je kijkt naar de prijsgrafiek van een aandeel of andere activa, zal je de volatiliteit in actie zien. Zeer volatiele markten zijn gekenmerkt door aanzienlijke bewegingen, welke veel protfitable situaties voor traders creëren, maar ook meer risico met zich meebrengen. 

Traders met een hoge risico-aversiteit handelen graag in volatiele activa, terwijl de meer risicomijdende beleggers zullen investeren in mactiva die doorgaans minder sterke prijsbewegingen kennen.

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit is hoe gemakkelijk een activa kan worden gekocht of verkocht. Als een activa op een bepaald moment veel potentiële kopers en verkopers heeft, is het zeer liquide. Je zou als trader nu de activa gemakkelijk moeten kunnen verhandelen zonder de prijs al te veel te beïnvloeden. Als er echter weinig kopers en verkopers zijn, kan het zijn dat je moeite hebt om de activa direct tegen de gewenste prijs van de hand te doen. 

Liquiditeit is een belangrijke factor op de financiële markten. Het stelt traders in staat sneller te handelen en houdt de prijzen concurrerend. Minder liquide markten worden over het algemeen als risicovoller beschouwd dan zeer liquide markten.

Veelgestelde Vragen over de Financiële Markten 

Wij krijgen geregeld vragen binnen omtrent de  financiële markten. Omdat wij deze korte introductie toch zo uitgebreid mogelijk willen hebben, zullen wij de meest veelgestelde vragen hieronder beantwoorden.

Wat is de betekenis van financiële markten?

Op de financiële markten worden activa zoals aandelen, ETF’s, grondstoffen en valuta verhandeld tussen traders, beleggers en institutionele instellingen zoals hedgefondsen. 

Wat doen de financiële markten vandaag?

Om te kijken hoe de financiële markten er vandaag voor staan raden we je aan in te loggen bij je broker of een zakelijke nieuws website te bezoeken. 

Waar kan ik het beste financiële markten nieuws vinden?

Op zakelijke nieuws websites zoals Reuters, TradingView of Bloomberg, kun je de huidige stand van zaken van de financiële markten inzien. 

Waar kan ik handelen op de financiële markten?

Je kunt handelen op de financiële markten via een broker. Wij raden TradeNet of Colmex aan. 

Wat hebben de financiële markten en Treasury met elkaar te maken?

In de Verenigde Staten bepaalt de Treasury (FED) de rentepercentages. Wanneer deze veranderen, wijzigen ook de koersen van de financiële markten.